Προφητείες, ώστε να διαμορφώνετε ΕΣΕΙΣ την ζωή σας και όχι αυτή εσάς!

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (είχε… Τύχη)!

Η κινηματογραφική ταινία με τον ομώνυμο τίτλο (πρωτότυπος: The French Connection) του 1971 έχει χαρακτηρισθεί από τις καλύτερες του είδους της. Μάλιστα πέραν όλων των άλλων αξίζει να σημειωθεί η διαφορά στο φως μεταξύ της Μασσαλίας και της Νέας Υόρκης. Υπέροχη κινηματογράφηση, υπέροχα χρώματα.

Γνωρίζετε νομίζω αρκετά την εμμονή μου με την… τύχη. Έχω μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της (και από τις δύο όμως πλευρές). Ωστόσο στην περίπτωσή μας έχουμε μία θαυμάσια περίπτωση… τύχης. Ο σκηνοθέτης (και βραβευμένος με το Όσκαρ για την εν λόγω ταινία) Γουίλιαμ Φρίντκιν είχε εντυπωσιαστεί από έναν ηθοποιό, ο οποίος κατείχε ένα μικρό ρόλο σε μία ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ (συγκεκριμένα την Ωραία της Ημέρας) τον Francisco Rabal. Δεν κατάλαβε ακριβώς όμως ποιος ήταν ποιος και εκεί, όπου απευθύνθηκε να τον αναζητήσουν αυτοί του έφεραν τον Φερνάντο Ρέι, την πολύ γνωστή φυσιογνωμία του πρωταγωνιστή του Μπουνιουέλ σε πολλές σουρεαλιστικές ταινίες του (Τριστάνα, του 1970, Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας, του 1972, Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου, του 1977)!

Το λάθος έγινε φυσικά αντιληπτό από τον Αμερικανό σκηνοθέτη, αλλά το… κακό είχε γίνει, διότι ο Rabal, όταν εντοπίστηκε και παρουσιάστηκε δεν μιλούσε καμία γλώσσα πέραν της Ισπανικής! Και η ταινία απαιτούσε τουλάχιστον… Αγγλικά αλλά και Γαλλικά! Κατόπιν τούτου και επειδή είχαν γνωρίσει και τον Φερνάντο Ρέι κατέληξαν σε αυτόν και ο άτυχος Rabal έχασε την ευκαιρία για έναν σπουδαίο ρόλο! Το αστείο στην υπόθεση είναι πως ΚΑΙ ο Ρέι δεν μιλούσε με καλή προφορά τα… Γαλλικά (αφού ήταν και αυτός Ισπανός) και οι διάλογοί του αντικαταστάθηκαν στην τελική κόπια!

Ηθικόν δίδαγμα 1: μαθαίνετε… ξένες γλώσσες!

Ηθικόν δίδαγμα 2: μη διστάζετε να εμφανίζεστε και να εκτίθεστε έστω και σε “μικρούς” ρόλους ή… “μικρές” ταινίες. Ποτέ δε γνωρίζετε ποια ή ποιος θα σας προσέξει και τι σας επιφυλάσσει το μέλλον.

Παρεμπιπτόντως πολύ σύντομα θα δείτε και κάποιες/ους, οι οποίοι ΔΕΝ δίστασαν και αναφέρομαι σε προσχέδια κινηματογραφικών ταινιών μου, τα οποία υλοποιήθηκαν αυτό το καλοκαίρι… και συνεχίζουν να υλοποιούνται.

Ηθικόν δίδαγμα 3: να… παίζετε και να προκαλείτε την τύχη σας!